Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Vi følger fjerde sett LIVE

Det fjerde settet av kvartfinalene i VM starter natt til tirsdag klokka 04:00 norsk tid. Forutsetningene er altså at Norge leder med hele 100 IMP i åpen klasse mot Italia, mens damelaget ligger under mot Nederland.

I siste oppdatering i går kunne du lese at de norske damene lå bak med 38 IMP etter de tre første settene, men at de risikerte å tape inntil 11 IMP på en turneringsledersak. Siste nytt er at Norge tapte 2 IMP, og dermed er avstanden i realiteten 40 IMP før de tre siste settene.

Turneringsledersaken gjaldt spill 9 i tredje sett. I åpent rom ble spillet justert fra 3 ruter i nord med to beit (-100 for Norge) til at Nederland fikk 230 inn i stedet. Dermed fikk Norge 9 IMP i stedet for 11 da kontrakten var 3 grand med ti stikk ved det andre bordet.

I dagens første sett vises det norske damelaget på BBO.

Jeg følger begge de norske kampene og vil oppdatere med noen av spillene i dette innlegget etter hvert.

Allerede i settets første spill var det action ved flere bord. Hva ville du meldt med følgende hånd etter å ha åpnet med 1 ruter, fått 4 spar inn fra venstre og deretter pass fra de to neste (ingen i sonen)?

Kanskje føles det tungt å gi seg med ei såpass spillesterk hånd, men har du egentlig noe å gjøre på 5-trinnet?

Muligens kan det være fristende å doble motparten i 4 spar? Du har vel visse forhåpninger om beit? Problemet er bare at de fleste toppspiller spiller dobling i denne posisjonen som opplysende. Du kan se at makker er temmelig kort i spar, og selv om makker har anledning til å passe ned doblinga, er det ikke stor grunn til å tro at det vil skje i praksis. Dermed bør konklusjonen være at du passer og håper på ei beit eller to.

Liv Marit valgte å doble, og fikk da høre 5 hjerter fra makker. Her ser du resten av meldingsforløpet og alle fire hendene:

Her ser vi hva som er det store problemet ved å doble i praksis. Man må forvente at makker melder, og man har jo egentlig ikke tilpasning til hverken kløveren eller hjerteren. Dermed har man i praksis meldt 6 ruter på egen hånd om ikke makker mot formodning skulle klare å passe.

Jeg foretrekker å passe ut 4 spar med nords kort, men om man absolutt vil melde bør man valge 5 ruter heller enn dobling, rett og slett som en konsekvens av at man ikke er mottagelig i de to umeldte fargene.

Ved det andre bordet nøyde Ann Karin seg seg med å melde inn 3 spar over 1 ruter. Nord kom igjen med 3 grand, som ikke er unaturlig med den aktuelle hånda. Etter feil i motspillet gikk kontrakten hjem, og Norge tapte dermed hele 15 IMP. Alt annet enn den starten vi ønsket oss. Selv om de hadde beitet 3 grand var spillet allerede tapt med 12 IMP i og med 800 ut ved det andre bordet.

Nok et interessant spørsmål er hva du ville meldt inn i øst over 1 ruter. Du har kun syv honnørpoeng, men 7-4-fordeling og tette farger. Det skal ikke veldig mye til hos makker for at det kan være spill for 4 spar, men den viktigste grunnen til å melde 4 spar er selvsagt sperreeffekten. Til syvende og siste er det selvsagt et stilspørsmål om man velger 3 eller 4 spar. Begge deler kan bli riktig.

I åpen klasse fikk Norge 13 IMP inn på spillet da italienerne kopierte 800 ut i 6 ruter doblet mot Allan og Terje. Espen satt stille i båten med nords kort og passet ut 4 spar. Der hentet han og Boye ei beit. 13 IMP til Norge.

Noen spill senere var det naturlig å melde slem øst-vest. Her ser du meldingsforløpet til Ann Karin (øst) og Marianne:

Jeg er usikker på hva alle meldingene betyr, men 2 grand viser 20-21 hp og 3 ruter er overføring til hjerter. Nå kan jeg tenke meg at 4 gran er kvantitativt (invitt til lilleslem). Trolig tar 5 grand imot og er på utkikk etter en eventuell 4-4-tilpasning i minor, mens 6 kløver viser 4-kortsfarge.

Da det ikke fantes tilpasning i kløver var 6 grand den naturlige endestasjonen. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar 10 ut fra nord?

 

Om enten hjerteren eller kløveren gir fire stikk, kommer man til tolv etter å ha fått satt opp ett sparstikk i utspillet. Det er også skvismuligheter om hverken hjerteren eller kløveren løser seg.

Hele spillet så slik ut:

Ved begge bordene i damekampen gikk spar 10 ut via dama til esset i syd, fulgt av ny spar. Da hverken hjerteren eller kløveren oppførte seg, var det mulig å håpe på en skvis, men heller ikke det fungerte.

Men åpne kort er det mulig å vinne kontrakten. Ser du hvordan?

Om man legger liten spar i bordet på utspillet, kan ikke syd stikke fordi det setter opp to sparstikk. Dermed må syd legge liten. Man vinner på hånda og tester så kløveren. Det kommer for en dag at syd har bare to. Hva skal syd kaste på den tredje hjerterrunden? La oss si hun kaster en spar. Fire ruterstikk følger med hjerteravkast i bordet. Hva skal syd kaste på den siste ruteren? Hun har ikke råd til å kaste hjerter, og må dermed gå ned på single spar ess. Nå kan spillefører innkassere hjerter konge for å unngå å blokkere hjerteren før syd settes inn på spar ess og må avslutte med hjerter opp i bordet. Hjerter 10 blir dermed spilleførers tolvte stikk.

Det ble ei beit i slem ved begge bord, både i åpen klasse og dameklassen.

Nok et slemspill kom ikke lenge etterpå:

Liv Marit (nord) og Bodil meldte seg opp i 6 hjerter etter en renonsvisende splintermelding i nord. 5 hjerter viste så to av fem ess uten hjerterdama. Utspillet var spar dame, som gikk til stjeling i bordet. Bodil fortsatte med ruter til  stjeling, kløver til knekten og ny ruter til stjeling. Da kongen kom på fra øst sto kontrakten nå bare på at hjerteren var jevnt fordelt. Hjerter konge og hjerter til esset ga gode nyheter, og nå var det bare å pumpe stående ruter fra bordet. Vunnet lilleslem og 11 IMP til Norge da Nederland stoppet i utgang ved det andre bordet.

I åpen klasse ble det slemsving ut da Espen og Boye stoppet i 5 hjerter, mens italienerne meldte slem.

 

 

Innlegget oppdateres med flere spill idet du leser dette.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.